Menu

Insectenijs hoe zou dat smaken?

Insectenijs

IJsbereider Ahmed in zijn ijspaleis

Hoe zou insectenijs smaken? Iedereen kan dat zaterdag 30 juli gaan proeven bij IJssalon Antonio. Vanaf 13.00 uur kan iedereen gratis een hoorntje met insectenijs halen bij de ijssalon in Wageningen.

IJsmaker Antonio Mulder legt uit waarom hij dit bijzondere ijs gaat maken. “Ik werd benaderd door drie studenten van het bedrijf Tiny Foods of het ook mogelijk was om ijs met insecten te produceren. Ik vind het altijd leuk om te experimenteren. Vorig jaar hebben we dat al eens gedaan met aardappelijs, dus ik heb onderzocht of het ging lukken. Met hulp van het IJscentrum in Wageningen heb ik vervolgens een recept ontwikkeld. Mensen gaan geen echte insecten in hun ijsje zien, we gaan het namelijk maken met poeder van gemalen krekels. De smaak gaat een beetje richting noten-caramel. Ik ben heel benieuwd naar de reactie van mensen die gaan proeven. Vooralsnog denk ik niet dat het een vast onderdeel van ons assortiment gaat worden, maar je weet maar nooit.”

Insectenijs

Tiny Foods is dit jaar opgericht door drie Wageningse studenten Voeding en Gezondheid: Rens Stokman, Yannick van Gelder en Joar Nilssen. Via hun website www.Tinyfoods.nl verkopen ze een divers assortiment aan eetbare insecten en insect gerelateerde producten. Ook staan ze regelmatig op de zaterdagse markt in Wageningen. “De vraag die veel mensen ons stellen: Waarom zou ik eetbare insecten kopen? Simpel, ze smaken gewoon heel erg goed. Ze zijn knapperig en hebben wat weg van nootjes”, legt het drietal uit. “Daarnaast zijn ze erg gezond. Ze bevatten 60% eiwit en zitten boordevol ijzer en vitamine B12. Insecten zijn ook nog eens tien keer zo efficiënt als koeien en produceren bovendien veel minder broeikasgassen.”

Tiny Foods

Het doel van Tiny Foods is om binnen twee jaar 1 miljoen mensen te bereiken met hun boodschap. Hiermee willen ze een bijdrage leveren aan het milieu en de manier waarop mensen over insecten denken. “We zoeken laagdrempelige evenementen om mensen insecten te laten proeven. De samenwerking met IJssalon Antonio met het insectenijs is daar een mooi voorbeeld van”, zegt Rens Stokman. De mannen van Tiny Foods zijn op zaterdag 30 juli ook bij de ijssalon aanwezig om uitleg te geven over het eten van insecten en om vragen hierover te beantwoorden.

Artikel in Hoog en Laag